Започнаха консултациите на ПП-ДБ при президента Румен Радев. В 11:32 часа

...
Започнаха консултациите на ПП-ДБ при президента Румен Радев. В 11:32 часа
Коментари Харесай

Денков не отговори на въпроса на Радев дали ПП-ДБ ще подкрепи кабинет на ГЕРБ

Започнаха консултациите на ПП-ДБ при президента Румен Радев.

 

В 11:32 часа със забавяне в залата влязоха министър председателят в оставка Николай Денков, Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов.

 

" Трябва да отбележим, че през последните девет месеца вие носехте отговорност за ръководството на страната. Осигурихте си твърдата поддръжка на Движение за права и свободи. Като се върнем девет месеца обратно вие успяхте да сформирате ръководство с вашия мандат, само че виждаме, че комплицираните връзки с вашите сътрудници остават ", сподели президентът.

 

Но както по-рано към ГЕРБ, по този начин и към " Продължаваме промяната - Демократична България " президентът Румен Радев насочи четири въпроса по време на обществената част от консултациите за избор на държавно управление:

 

- Склонни ли сте да продължите по същия път или въз основата на опита, който натрупахте, сте склонни да преразгледате връзките си с сътрудниците и с властта?

 

- Смятате ли, че ще има механично обединение на оферти от вас меморандум и съглашението на ГЕРБ – СДС за продължение на промените и съглашението на ГЕРБ за общо ръководство?

 

- Готови ли  сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ за сформиране на държавно управление или ще опитате да повторите идващите 9 месеца месеца с ваш мандат?

 

-  Най-важният за мен въпрос  е имате ли потребност от още време за тези договаряния?

 

" Основно вие носихте отговорност за ръководството на страната през последните девет месеца, като се споразумяхте с сътрудниците да имат публично единствено един представител в Министерския съвет. Осигурихте си цялостната поддръжка на Движение за права и свободи за измененията в Конституцията ", заключи президентът.

 

И акцентира: Успяхте да сформирате ръководство с вашия мандат, само че остават комплицирани връзките с сътрудниците.

 

" Действително преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че това ще нанесе политически вреди. Според нас всичко това си струваше, съобщи при започване на срещата министър председателят в оставка акад. Николай Денков.

 

След 9 месеца имаме признати два бюджета, имаме измененията в Конституцията, имаме насърчаване на капиталовите планове и отпушване на съществени проблеми, свързани с енергийния преход, обезпечаване на финансиране на засегантите райони, отечете Денков. 

 

Има значителен прогрес в диалозите с ГЕРБ, съобщи министър председателят в оставка. Но до момента в който не е контрактувано всичко, нищо не е контрактувано. Така, че би трябвало да продължим с тези старания, добави Денков.

 

Румен Радев съобщи, че ГЕРБ-СДС е поискала от него повече време за диалози.

 

" Дали би трябвало повече време - напълно във Вашите пълномощия е Вие да решите по какъв начин ще действате - не е наша работа да се опитваме да се месим интензивно в тази процедура, само че се надявам, че всички осъзнаваме, че е добре България да има устойчиво държавно управление,което да продължи промените, което да продължим по европейския път, който ни събра дружно, тъй като в последна сметка това ще бъде потребно за хората ", обърна се към президента ротационният министър председател в оставка Николай Денков. 

 

По-рано президентът се срещна с четирите представителки  на ГЕРБ-СДС, отпред с Мария Габриел. Те влязоха на съвещания при президента Румен Радев, преди връчване на първия изследователски мандат в границите на 49-тото Народно заседание.

 

При президента Румен Радев дойдоха представители на обединението ГЕРБ-СДС: Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

 

Мария Габриел не отговори на въпроса на президента Радев дали е подготвена да получи мандат за сформиране на държавно управление

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР